Τι είναι το GR-IX;

Author: wemediagr
19th Jan 2016

Τι είναι το δίκτυο GR-IX;

Το GR-IX είναι το Ελληνικό δίκτυο ανταλλαγής διαδικτυακής κίνησης, Internet Exchange Point (IXP), και προκύπτει από τις λέξεις GReek Internet eXchange.

Δίνει την δυνατότητα στα μέλη του, να ανταλλάσσουν πληροφορίες απευθείας μεταξύ τους, χωρίς να χρειάζεται να συνδεθούν σε εκτός Ελλάδος κόμβο, με αποτέλεσμα 5x ταχύτητες! Η wemedia ανήκει στο GR-IX μέσω του ελληνικού datacenter Lamda Hellix, προσφέροντας Lightfast ταχύτητες με χαμηλή απόκριση χωρίς έξτρα κόστος!

 

Ποια είναι το οφέλη του να είναι η ιστοσελίδα μου στο GR-IX;

 • Ταχύτητα. Το μεγαλύτερο όφελος του να είσαι μέλος του GR-IX είναι οι 5X ταχύτητες που προσφέρει ενώ κινείστε εντός του. Χωρίς μεσάζοντες κόμβους έχετε πρόσβαση στην τοποθεσία ή τους πόρους που επιθυμείτε, είτε ως επισκέπτης είτε ως server, άμεσα.
 • Χαμηλές αποκρίσεις. Λόγω των μεγάλων ταχυτήτων και των μη εξωτερικών κόμβων, κερδίζετε χαμηλές αποκρίσεις εντός του δικτύου μας. Βοηθήστε τους επισκέπτες σας να σας βρουν, και τρέξτε τις cloud εφαρμογές σας άφοβα!
 • Ελληνική IP. Ως μέλος του δικτύου μας αποκτάτε αυτόματα ελληνική IP. Αυτό λειτουργεί προς όφελός σας με πολλούς τρόπους. Οι 2 πιο σημαντικοί από αυτούς είναι η βελτίωση του SEO της ιστοσελίδας σας (ή του server σας), και η βελτίωση της καταχωρισιμότητας στις μηχανές αναζήτησης.
 • Βελτίωση του SEO. Ο συνδυασμός του να είστε σε datacenter-μέλος του GR-IX και το να έχετε Ελληνική IP βοηθάει σημαντικά στο SEO της ιστοσελίδας σας γιατί βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης να πιστοποιούν ευκολότερα τις πληροφορίες που μοιράζεστε με το διαδίκτυο.

 

#TIP: Επιλέξτε το Cloud Hosting πλάνο που σας ταιριάζει από εδώ και ενισχύστε το SEO σας ακόμα περισσότερο χρησιμοποιώντας ένα Πιστοποιητικό Ασφαλείας SSL από εδώ.

 

Η ιστορία του GR-IX

 • Το 1997 ιδρύθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), ο Διαδικτυακός Κόμβος Ανταλλαγής Αθήνας, Athens Internet Exchange (ΑΙΧ). Τα κεντρικά του βρίσκονταν στην οδό Κωλέττη και Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια. Σκοπός του ήταν να παρακάμπτει τους ευρωπαϊκούς κόμβους για κίνηση εντός ελληνικών παρόχων αποφεύγοντας τα μεγάλα κόστη (για εκείνη την εποχή) για συνδέσεις εκτός Ελλάδος.

  Ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην καθυστέρηση των εθνικών διασυνδέσεων ήταν τα μεγάλα κόστη του ΟΤΕ, που για τα τότε δεδομένα, για να γίνει κάποιος πάροχος μέλος του δικτύου θα έπρεπε να πληρώσει παραπάνω για εκμίσθωση επιπλέον κυκλωμάτων. Επίσης κάποιοι από τους ,τότε, ισχυρότερους παρόχους απαιτούσαν έξτρα χρέωση από τους μικρότερους παρόχους για τη σύνδεση στο AIX.

 • Το 2009 ιδρύθηκε το GR-IX, ως διάδοχος του AIX (Athens Internet Exchange), το οποίο ήταν σε λειτουργία από το 2000, με πρωτοβουλία του ΕΔΕΤ. Ένας νέος κόμβος στήθηκε στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, στο κτήριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα.

 

Τι διαφορά έχει το GR-IX από το AIX και γιατί έκανε την διαφορά;

 • Οπτικές Ίνες. Κάθε πάροχος που συνδέεται στο GR-IX, συνδέεται με δική του οπτική ίνα χωρίς χρέωση ενώ στο AIX θα έπρεπε να μισθώσουν κυκλώματα από τον ΟΤΕ. Εάν δεν διαθέτουν οπτική ίνα, μπορούν εναλλακτικά να μισθώσουν ίνα από τρίτο πάροχο της επιλογής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ευκολότερη και οικονομικότερη αναβάθμιση των συνδέσεών τους οποιαδήποτε στιγμή.
 • Υποχρεωτική μη απαίτηση χρέωσης. Αυστηρή προϋπόθεση των μελών του GR-IX είναι να μην απαιτείται χρέωση για να ανταλλάσσουν οι πάροχοι κίνηση μεταξύ τους (που σε αντίθεση με το AIX οι μεγαλύτεροι πάροχοι της εποχής χρέωναν τους μικρότερους για οποιαδήποτε ανταλλαγή κίνησης μεταξύ τους).
 • Ταχύτητα. Οι πάροχοι μέλη του GR-IX συνδέονται με ταχύτητες που αγγίζουν τα 10Gbps, προσφέροντας Lightfast ταχύτητες σε αντίθεση με το τότε AIX που λειτουργούσε σε ταχύτητες των 2Mbps.

Related Posts

Other Similar Posts You Might Like
© wemedia - Φιλοξενία Ιστοσελίδων - Cloud Web Hosting accepting-cards itcoins
 
web-hosting-assets