Γιατί πρέπει να κάνετε συχνά backup το WordPress site σας

Author: wemediagr
5th Jan 2016

Το WordPress είναι το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου στον πλανήτη και αυτό γιατί είναι εύκολο στην χρήση, υπάρχουν χιλιάδες templates για να φτιάξετε το μοναδικό δικό σας site, όπως και μια πληθώρα από plug-ins που προσδίδουν επιπλέον λειτουργίες στο site σας.

Υπάρχουν δεκάδες plug-ins που σας βοηθάνε ή αυτοματοποιούν εντελώς το backup του WordPress σας. Το ιδανικότερο είναι η αλήθεια πως είναι το backup να γίνεται μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης του πακέτου φιλοξενίας της ιστοσελίδας σας (control panel, cPanel). Με το να παίρνετε backup στο web hosting περιβάλλον διαχείρισής σας εξασφαλίζετε πως το backup θα γίνει σωστά καθολικά στο web root folder σας, στα email αλλά και τις βάσεις δεδομένων σας.

Όταν αγοράζετε hosting ΜΗΝ ξεχνάτε το backup σας. Επιβεβαιώστε πως περιλαμβάνεται στο πακέτο σας ή προσφέρεται σαν επιπλέον υπηρεσία σε κάποιο άλλο backup server. Όσον αφορά την λύση με backup plugin στο WordPress είναι μια πολύ καλή λύση αλλά τί συμβάινει όταν το WordPress σας δεν είναι σε “κατάσταση” να δημιουργήσει backup? Παρόλα αυτά δοκιμάσαμε κάποια για εσάς και σας παραθέτουμε τα καλύτερα στο τέλος αυτού του άρθου. Φανταζόμαστε πως ήδη χρησιμοποιείτε κάποιο από αυτά για την συχνή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας της ιστοσελίδας σας ή ακόμη καλύτερα έχετε επιλέξει κάποιο πακέτο φιλοξενίας για την ιστοσελίδα σας που περιλαμβάνει backups. Έτσι?

Όχι? Δεν είστε μόνοι…

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως σχεδόν οι μισοί των WordPress χρηστών δεν δημιουργούν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας.

Ας δούμε κάποια ακόμη ενδιαφέροντα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας που έγινε σε ιδιοκτήτες/διαχειριστές ιστοσελίδων με WordPress:

 • 25% “εκπαιδεύτηκαν” πολύ λίγο έως καθόλου στην χρήση του WordPress
 • 22% δεν εκπαιδεύτηκε καθόλου στην δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ή ακόμη χειρότερα δεν είχε ιδέα για το “τι είναι αυτό”
 • 21% αντιμετώπισαν τουλάχιστον μια φορά την “άσπρη οθόνη του θανάτου” (όπως αποκαλείται στους κύκλους η λευκή σελίδα που επιστρέφει το WordPress όταν τα πράγματα δεν πάε καθόλου καλά)
 • 69% αντιμετώπισε τουλάχιστον μια φορά ένα χαλασμένο WordPress μετά από αναβάθμιση κάποιου plug-in, και 24% αντιμετώπισαν επανειλλημμένως το παραπάνω ζήτημα
 • 63% έσβησαν αρχεία κατά λάθος όπου δεν υπήρχαν σε αντίγραφα ασφαλείας
 • 22% είπαν πως κάποιο backup plug-in τους είναι “όχι τόσο σημαντικό”
 • 24% είπαν: Η ιστοσελίδα μο είναι όλη μου η ζωή, θα πλήρωνα όσο όσο για μία επαναφορά (εφόσον το site καταστήθηκε μη προσβάσιμο)

Ενημερώσεις, “διαρρήξεις” και γκάφες

Σύμφωνα με μια έκθεση του Small Business Trends, η τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του WordPress site σας μπορεί να σας σώσει από ένα (ή περισσότερα) από τα τρία κοινά περιστατικά που αντιμετωπίζουν τακτικά ιδιοκτήτες ιστοσελίδων σε WordPress:

 1. Προβλήματα Αναβάθμισης: Όπως κάθε “καλο-διατηρημένη” κομμάτι λογισμικού, έτσι και ο κώδικας του WordPress ενημερώνεται συχνά. Αυτό σημαίνει πως το site σας θα πρέπει να λαμβάνει συχνά τις απαραίτητες ενημερώσεις. Αλλά με κάθε ενημερωμένη έκδοση, υπάρχει ο κίνδυνος – ότι ένα από τα plugins που χρησιμοποιείτε δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την ενημερωμένη έκδοση κώδικα. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, μέχρι και την πλήρη αποτυχία της ιστοσελίδας σας.
  Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί να αντικατασταθεί ή να ενημερωθεί το plugin που δημιουργεί την ασυμβατότητα ή να αντικασταθεί εξολοκλήρου το site σας με το πιο πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας.
  Γι αυτό και πρέπει τα backup σας να λαμβάνονται τουλάχιστον σε επίπεδο εβδομάδας αν όχι ημέρας, αναλόγως της συχνότητας που αλλάζει το περιεχόμενο αλλά και η λειτουργικότητα της ιστοσελίδας σας.
 2. Επιθέσεις και hackers: Η ιστοσελίδα σας είναι υπό συνεχή απειλή μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Symantec πρόσφατα ανέφερε ότι σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο στοχεύουν τις μικρές επιχειρήσεις. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να υπερασπιστεί το site σας από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να εξασφαλιστεί 100% ότι το site σας είναι απολύτως άτρωτο.
  Αν το χειρότερο συμβεί και το site σας δεχτεί επίθεση από hackers, θα γλιτώσετε πολύ κόπο και πόνο εάν έχετε κάποιο πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας στα χέρια σας.
 3. Λάθη απροσεξίας: Έχει παρατηρηθεί πως οι τυχαίες διαγραφές αρχείων είναι ένα πολυσύχναστο φαινόμενο. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων όσον αφορά το παραπάνω ζήτημα, αυτοί που έχουν κατά λάθος σβήσει κάποιο χρήσιμο-σημαντικό αρχείο και αυτοί που θα το κάνουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Αν στην δική σας επιχείριση δεν έχει συμβεί, οι στατιστικές μαρτυρούν πως θα συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον.
  Για άλλη μια φορά ένα πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας θα σας επιτρέψει να επαναφέρετε τα διεγραμμένα αρχεία και να σας γλιτώσει πολλές ώρες δουλειάς.

Και πόσο συχνά πρέπει να κάνω backup το WordPress site μου?

Για τις περισσότερες επιχειρήσεις, η δημιουργία καθημερινών αντιγράφων ασφαλείας είναι η ιδανικότερη λύση. Ιδιαίτερα ενεργές επιχειρήσεις online θα πρέπει να λαμβάνουν παραπάνω από μία φορά την ημέρα για να εξασφαλίσουν την πιστότητα των δεδομένων τους. Σίγουρα όμως, σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να περνάει εβδομάδα χωρίς την δημιουργία ενός αντγράφου ασφαλείας.

Σε τελική ανάλυση η δημιουργία backup είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση και θα σας πάρει λίγο χρόνο στον να το “σετάρετε” και θα σας σώσει από πολλές περιπέτειες. Τα περισσότερα plugins ή και περιβάλλοντα διαχείρισης όπως το cPanel που προσφέρουμε σας δίνουν την δυνατότητα να ρυθμίσετε την αυτόοματη δημιουργία των αντιγράφων ασφαλείας για το WordPress σας.

Ρυθμίστε το backup σας σήμερα, ξενοιάστε αύριοJust do it...

Σας παραθέτουμε τα 10 καλύτερα WordPress Backup Plugins

 1. WordPress Backup to Dropbox
 2. XCloner
 3. BackUpWordPress
 4. WP-DB-Backup
 5. BackWPUp
 6. WPOnline Backup
 7. WordPress EZ Backup
 8. WP Backup
 9. WP SnapShot Backup
 10. Backup Scheduler

Related Posts

Other Similar Posts You Might Like
© wemedia - Φιλοξενία Ιστοσελίδων - Cloud Web Hosting accepting-cards itcoins
 
web-hosting-assets