blank

Το WordPress είναι το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου στον πλανήτη και αυτό γιατί είναι εύκολο στην χρήση, υπάρχουν χιλιάδες templates για να φτιάξετε το μοναδικό δικό σας site, όπως και μια πληθώρα από plug-ins που προσδίδουν επιπλέον λειτουργίες στο site σας.

Υπάρχουν δεκάδες plug-ins που σας βοηθάνε ή αυτοματοποιούν εντελώς το backup του WordPress σας. Το ιδανικότερο είναι η αλήθεια πως είναι το backup να γίνεται μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης του πακέτου φιλοξενίας της ιστοσελίδας σας (control panel, cPanel). Με το να παίρνετε backup στο web hosting περιβάλλον της διαχείρισής σας εξασφαλίζετε πως το backup θα γίνει σωστά καθολικά στο web root folder σας, στα email αλλά και τις βάσεις δεδομένων σας.

Όταν αγοράζετε hosting μην ξεχνάτε το backup σας. Επιβεβαιώστε πως περιλαμβάνεται στο πακέτο σας ή προσφέρεται σαν επιπλέον υπηρεσία σε κάποιο άλλο backup server.

Όσον αφορά την λύση με backup plugin στο WordPress είναι μια πολύ καλή λύση αλλά τί συμβαίνει όταν το WordPress σας δεν είναι σε «κατάσταση» να δημιουργήσει backup;

Φανταζόμαστε πως ήδη χρησιμοποιείτε κάποιο από αυτά για την συχνή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας της ιστοσελίδας σας ή ακόμη καλύτερα έχετε επιλέξει κάποιο πακέτο κατασκευής ιστοσελίδων που περιλαμβάνει backups. Έτσι δεν είναι;

WordPress - Opencart - Shopify - Magento ηλεκτρονικό κατάστημα στα μέτρα και τις ανάγκες σας

Μάθετε περισσότερα

Όχι; Δεν είστε μόνοι.

Μια έρευνα από το marketwired αποκάλυψε πως σχεδόν οι μισοί των WordPress χρηστών δεν δημιουργούν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας. Ας δούμε κάποια ακόμη ενδιαφέροντα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας που έγινε σε ιδιοκτήτες/διαχειριστές ιστοσελίδων με WordPress:

  • 25% «εκπαιδεύτηκαν» πολύ λίγο έως καθόλου στην χρήση του WordPress.
  • 22% δεν εκπαιδεύτηκαν καθόλου στην δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ή ακόμη χειρότερα δεν είχαν ιδέα για το «τι είναι αυτό».
  • 21% αντιμετώπισαν τουλάχιστον μια φορά την «άσπρη οθόνη του θανάτου» (όπως αποκαλείται στους κύκλους η λευκή σελίδα που επιστρέφει το WordPress όταν τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά).
  • 69% αντιμετώπισε τουλάχιστον μια φορά ένα χαλασμένο WordPress μετά από αναβάθμιση κάποιου plug-in.
  • 24% αντιμετώπισαν επανειλημμένως το παραπάνω ζήτημα.
  • 63% έσβησαν αρχεία κατά λάθος τα οποία δεν υπήρχαν σε αντίγραφα ασφαλείας.
  • 22% είπαν πως κάποιο backup plug-in τους είναι «όχι τόσο σημαντικό».
  • 24% είπαν: Η ιστοσελίδα μου είναι όλη μου η ζωή, θα πλήρωνα όσο όσο για μία επαναφορά (αφού το site τους ήταν ήδη μη προσβάσιμο).

Ενημερώσεις, «διαρρήξεις» και γκάφες.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Small Business Trends, η τακτική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του WordPress site σας μπορεί να σας σώσει από ένα, ή περισσότερα, από τα τρία κοινά περιστατικά που αντιμετωπίζουν τακτικά οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων σε WordPress:

  1. Προβλήματα αναβάθμισης: Όπως κάθε «καλοδιατηρημένο» κομμάτι λογισμικού, έτσι και ο κώδικας του WordPress ενημερώνεται συχνά. Αυτό σημαίνει πως το site σας θα πρέπει να λαμβάνει συχνά τις απαραίτητες ενημερώσεις. Αλλά με κάθε ενημερωμένη έκδοση, υπάρχει ο κίνδυνος ότι ένα από τα plug-ins που χρησιμοποιείτε δεν θα είναι ενημερωμένο με τις τελευταίες ενημερώσεις. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, μέχρι και την πλήρη αποτυχία της ιστοσελίδας σας.
    Εάν συμβεί κάτι τέτοιο βέβαια, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί να αντικατασταθεί ή να ενημερωθεί το plug-in που δημιουργεί την ασυμβατότητα ή να αντικατασταθεί εξολοκλήρου το site σας με το πιο πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας.
    Γι’ αυτό και πρέπει τα backup σας να λαμβάνονται τουλάχιστον σε επίπεδο εβδομάδας αν όχι ημέρας, αναλόγως της συχνότητας που αλλάζει το περιεχόμενο αλλά και η λειτουργικότητα της ιστοσελίδας σας.
  2. Επιθέσεις και hackers: Η ιστοσελίδα σας είναι υπό την συνεχή απειλή μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Symantec πρόσφατα ανέφερε ότι σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο στοχεύουν τις μικρές επιχειρήσεις. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να υπερασπιστείτε το site σας από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας τρόπος που να σας εξασφαλίζει 100% ότι το site σας είναι απολύτως άτρωτο.
    Αν το χειρότερο συμβεί και το site σας δεχτεί επίθεση από hackers, θα γλιτώσετε πολύ κόπο και πόνο εάν έχετε κάποιο πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας στα χέρια σας.
  3. Λάθη απροσεξίας: Έχει παρατηρηθεί πως οι τυχαίες διαγραφές αρχείων είναι ένα πολυσύχναστο φαινόμενο. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων όσον αφορά το παραπάνω ζήτημα, αυτοί που έχουν κατά λάθος σβήσει κάποιο χρήσιμο ή σημαντικό αρχείο και αυτοί που θα το κάνουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Αν στην δική σας επιχείρηση δεν έχει συμβεί, οι στατιστικές μαρτυρούν πως θα συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον.
    Για άλλη μια φορά ένα πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας θα σας επιτρέψει να επαναφέρετε τα διαγραμμένα αρχεία και να σας γλιτώσει πολλές ώρες δουλειάς.

Και πόσο συχνά πρέπει να κάνω backup το WordPress site μου;

Για τις περισσότερες επιχειρήσεις, η δημιουργία καθημερινών αντιγράφων ασφαλείας είναι η ιδανικότερη λύση. Ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις που είναι αρκετά ενεργές online θα πρέπει να λαμβάνουν παραπάνω από μία φορά την ημέρα για να εξασφαλίσουν την πιστότητα των δεδομένων τους. Σίγουρα όμως, σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να περνάει εβδομάδα χωρίς την δημιουργία ενός αντιγράφου ασφαλείας.

Κατασκευή & Συντήρηση Ιστοσελίδων με την δύναμη της wemedia digital

Μάθετε περισσότερα

Σε τελική ανάλυση η δημιουργία ενός backup είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση και θα σας πάρει λίγο χρόνο στον να το ρυθμίσετε και θα σας σώσει από πολλές περιπέτειες. Τα περισσότερα plug-ins ή και περιβάλλοντα διαχείρισης όπως το cPanel που προσφέρουμε με την κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων και την κατασκευή eshop, σας δίνουν την δυνατότητα να ρυθμίσετε την αυτόματη δημιουργία των αντιγράφων ασφαλείας για το WordPress σας.

Ρυθμίστε το backup σας σήμερα, ξενοιάστε αύριο.

Σχετικά Άρθρα