blank

Πριν ακόμα το Facebook ξεκινήσει την έξυπνη μηχανή αναζήτησης νωρίτερα φέτος, μπορεί να έχει πάρει ήδη μακρυά μερικές αναζητήσεις από την Google.

Ο αριθμός αναζητήσεων που έγιναν σε μηχανές αναζήτησης, μειώθηκαν κατά 3% το 2012, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από την εταιρία comScore, παρόλο που ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν αναζητήσεις αυξήθηκε κατά 4%. Η Google, συγκεκριμένα, είδε τον αριθμό των αναζητήσεών της μειωμένο κατά 2% τον περασμένο χρόνο.

blank

Αυτή η μείωση ήρθε παρόλο που η Google και γενικά οι μηχανές αναζήτησης βίωσαν μια αύξηση στον συνολικό αριθμό των χρηστών που πραγματοποιούν αναζητήσεις.

Με άλλα λόγια, περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν, αλλά ο μέσος χρήστης πραγματοποιεί λιγότερες αναζητήσεις. Ένας από τους λόγους για αυτό, σύμφωνα με το comScore, μπορεί να είναι ότι οι χρήστες κατευθύνονται στα αποκαλούμενα «κάθετα» εργαλεία αναζήτησης όπως το Facebook και το eBay, σε αντίθεση με τις αξιόπιστες κύριες μηχανές αναζήτησης όπως Google και Bing.

Οι καταναλωτές έχουν την τάση να ψάχνουν για προϊόντα στο Skroutz ή στο eBay, και ανθρώπους στο Facebook ή στο xo.gr

Για να είμαστε σίγουροι, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που οι κύριες αναζητήσεις φθίνουν: η comScore επίσης λέει πως η αλλαγή του να αναζητάς περισσότερο σε κινητές συσκευές παίζει ρόλο. Αλλά είναι αξιοσημείωτες αν πάρουμε υπόψιν πως και το Facebook και η Google δουλεύουν για να κάνουν την αναζήτηση περισσότερο κοινωνική, παρόλο που την προσεγγίζουν από διαφορετικές πλευρές.

Όσο οι κύριες αναζητήσεις μαλακώνουν, οι κάθετες αναζητήσεις αυξάνουν κατά 8 τοις εκατό, χρόνο με το χρόνο.

Καταλήγοντας, η comScore δηλώνει πως η αναζήτηση στο Facebook, που ενσωματώνει τα «Μου αρέσει» των χρηστών στα αποτελέσματα, θα έχει αρκετές ομοιότητες με τα κοινωνικά στοιχεία αναζήτησης της Google όπου οι δύο εταιρίες θα εμφανίζονται να είναι σε κάτι σαν πορεία σύγκρουσης σε αυτό τον εκκολαπτόμενο τομέα της αγοράς αναζήτησης, αν και προς το παρόν η Google είναι υπεύθυνη για δύο από κάθε τρεις αναζητήσεις που γίνονται παγκοσμίως, πολύ μακρυά από κάθε άλλη κύρια μηχανή αναζήτησης.

Σχετικά Άρθρα